Diş Beyazlatma Zararlı Mı? Diş Taşı Temizliği ve Diş Beyazlatma Arasındaki Farklar Nelerdir?

Diş beyazlatmanın insanlara faydaları:
Parlak bir gülüş, sağlıklı ve estetik bir görünüm kazandırır, kişinin oral hijyenine ve sağlığına dikkatini arttırır, kişinin daha fazla sosyal ve kendine güvenli olmasını sağlar.

Diş taşı temizliği nedir?
Dişin yüzeyinde biriken tartarın (diş taşı) çıkarılması, diş taşı temizliği olarak bilinir. Sert diş taşı, tükürükteki plakların ve minerallerin birikmesiyle oluşur. Ağız kokusu, diş eti iltihabı ve diş kaybı, diş taşlarının temizlenmemesi durumunda ortaya çıkabilir.

Diş beyazlatma zararlı mı?
Beyazlatma bir hekim kontrolünde ve doğru yapıldığında sağlıklıdır. Bununla birlikte, hassas dişlere sahip olanlar veya diş köklerinin açık olduğu kişiler zaman zaman diş hassasiyeti yaşayabilir. Diş beyazlatmada kullandığımız ajanlar hidrojen peroksit veya karbamid peroksittir. Yaklaşık olarak 40-60 dakika arasında sürer. Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce diş taşı temizliği yapılır ve çürük tespit edilen dişler tedavi edilir.

Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma işleminin dişlere zararı olmadığı, literatürde çok sayıda araştırma ile desteklenmektedir. Ancak, bazı kişilerde beyazlatma tedavisi sonrası soğuk, sıcak, tatlı ve ekşi besinlerle hassasiyet veya sızlama gibi rahatsızlıklar gelişebilir. Tabiki de bu durumun geçici olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Denetimsiz olarak piyasaya sürülen ve dişlere zarar verebilecek maddeler içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. Dişler ve dişetleri, kontrolsüz olarak kullanılan diş beyazlatma ürünleri nedeniyle yapısal bozulmalara maruz kalabilir.

Dişlerde neden renklenme olur?
Yaşa, sistemik hastalıklara, gelişimsel defektlere, ilaçla ilişkili defektlere, tükettiğimiz gıda ve içeceklere(çay, kahve ve şarap), ağız hijyenine dikkat etmemeye, sigara ve alkol tüketimine, genetik faktörler ve travma gibi sebeplere bağlı olarak dişte renklenmeler olabilir.

Diş taşı temizliği ve diş beyazlatma arasındaki farklar:
Dişleri çevreleyen tartarların dişeti seviyesinde ultrasonik uçlar veya özel bir ekipman ve özel bir macunla klinik ortamında çıkarılması diş taşı temizliği olarak bilinir. Hastanın isteğine bağlı olarak diş beyazlatma yapılabilir, ancak diş taşı temizliği 6 ayda 1 olacak şekilde düzenli olarak yapılmalıdır.

Diş taşı temizliği ile diş beyazlatma işlemi birbirinden farklı işlemlerdir. Genellikle diş taşı temizliğinden sonra parlatma yapılır ve aynadan bakıldığında dişlerinizdeki o parlaklık artışını görürsünüz ancak diş taşı temizliği yapıldığında diş renginde gözle görülür bir beyazlama olmaz. Yalnızca diş taşları, leke ve kirler giderilir, dişleriniz doğal rengini geri kazanır. Diş beyazlatma işleminde ise dişin rengi beyazlar ve sarı renge sahip olan dişler bembeyaz bir görüntüye sahip olabilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir : Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Diğer Yazılarımız

Sağlıklı bir gülümseme için
ilk adımı atın!

Sizleri sağlıklı ve güzel bir gülümsemeyle buluşturmak için buradayız! Doktor Emrecan ile tanışın ve kişiye özel tedavi planlarımızı keşfedin. Randevu almak ve sağlığınıza değer katmak için hemen iletişime geçin.

Ücretsiz Fiyat Teklifi

Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz fiyat teklifi alın ve sağlıklı bir gülüşe ilk adımı atın.

Ücretsiz Danışma